جیمی الیور سرآشپز، رستوراندار، نویسنده کتابهای آشپزی و شخصیت رسانهای مشهور بریتانیایی است. جذابیت شیوه آشپزی و سادگی دستور پخت غذاهایش و البته زمان نسبتاً کوتاه آمادهسازی آنها، از ویژگیهای مهم این سرآشپز بریتانیایی است.
تخصص اصلی او، تهیه غذاهای ایتالیایی است. طرفداران و دنبال کنندگان او در سراسر جهان، لذت آشپزی را از طریق غذاهای بسیار تازه و خوشمزه و همچنین کتابهای آشپزی او دوباره کشف کردهاند. او یکی از مهمترین طرفداران سیستم سالم پخت غذاها و حفظ یک رژیم غذایی متعادل است.
الیور همچنین به عنوان یکی از اعضای هأت داوران و کارشناس، در چند رئالیتیشو در زمینه غذا و آشپزی حضور یافته است.
البته او که طرفدار پرشور استفاده از محصولات محلی، ارگانیک و مواد باکیفیت در آشپزی است، با فعالیتهای خود باعث شده است که تا حدی با برخی از گروههای مدافع حقوق حیوانات به مشکل بخورد.
اگرچه او کار خود را به عنوان یک شیرینیپز آغاز کرد، اما اکنون صاحب چندین رستوران بزرگ و سازمانهای غیرانتفاعی در سراسر جهان است.
دوران کودکی
والدین جیمی، ترور و سالی الیور، صاحب رستورانی به نام «The Cricketers» بودند. شاید به همین خاطر بود که او در سن ۸ سالگی شروع به کار کرد. جالب است بدانید که جیمی در ۱۱ سالگی میتوانست با مهارتی که در خردکردن مواد غذایی داشت، از کارکنان قدیمی آشپزخانه پیشی بگیرد.
شروع کار حرفهای
اگرچه، او کار خود را به عنوان یک شیرینیپز در حیاط نیل آنتونیو کارلوچیو زیر نظر مربیاش جنارو کونتالدو آغاز کرد، اما در «کافه رودخانه» بود که او به عنوان یک سرآشپز، شناخته شد.
به مرور و پس از کسب تجربیات گوناگون در آشپزی، کم کم راه الیور به تلویزیون نیز باز شد.
«آشپز برهنه» برای نخستینبار، در ۱۴ آوریل ۱۹۹۹ از شبکه بیبیسی پخش شد و در سه فصل ادامه یافت.
در سال ۲۰۰۰ بود که او، برنامه «Pukka Tukka» را در کانال ۴ راهاندازی کرد و قراردادی ۲ میلیون دلاری با سوپرمارکت زنجیرهای بریتانیایی؛ Sainsbury’s امضا کرد. اگرچه این قرارداد هر سال ۱٫۲ میلیون دلار به ثروت او اضافه می کرد، اما به دلیل بیزاری او از سوپرمارکتها، این رابطه تیره و تار شد.
در سال ۲۰۰۲، سریال مستند «آشپزخانه جیمی»، موفقیت زیادی به دست آورد. جیمی این برنامه را با هدف آموزش ۱۵ نفر از جوانانی که به دنبال یادگیری آشپزی و کار در این حوزه بودند، تهیه کرد. در نهایت نیز قرار بود از میان این افراد، ۵ نفر پس از گذراندن کامل دوره، برای کار در رستوران جدید او انتخاب شوند.
یکی از مهمترین برنامههای او، «انقلاب غذایی جیمی الیور» بود که در سال ۲۰۱۰ پخش شد و تلاش داشت که عادات غذایی شهرنشینها در سراسر جهان را بهبود بخشد. برای فصل اول این برنامه، الیور از شهر هانتینگتون در ویرجینیای غربی، که از نظر آماری یکی از ناسالمترین شهرهای ایالات متحده است، بازدید کرد.
این برنامه همان سال برنده جایزه شد. برای فصل دوم نیز که در سال ۲۰۱۱ پخش شد، الیور شهر لسآنجلس را انتخاب کرد. با این حال، تلاشهای او برای ایجاد تغییر در وعدههای غذایی مدرسه در این شهر موفق نبود و در نهایت همه چیز کنسل شد.
مهمترین برنامه تلویزیونی
میتوان گفت الیور یکی فعالترین شخصیتهای رسانهای است. اما در میان برنامههایی که او تهیهکننده آنها بوده است، نخستین برنامه تلویزیونی او یعنی آشپز برهنه، موفقیت چشمگیری داشت چرا که در این برنامه الیور به طبخ غذاهایی میپرداخت که بسیار خوشمزه و در عین حال ساده میپرداخت که همه میتوانستند به راحتی آنها را در آشپزخانه خود تهیه کنند.
موفقیت این برنامه به حدی بود که منجر به انتشار کتابهای «بازگشت آشپز برهنه» و «روزهای خوش با آشپز برهنه» شد.
جوایز و موفقیتها
جیمی الیور در دوران فعالیت خود، موفق به دریافت چندین جایزه مهم در زمینه آشپزی شده است. در سال ۲۰۰۳ این سرآشپز مشهور، در جشن تولد ملکه انگلستان، جایزه MBE را به پاس خدمات ویژهاش در صنعت آشپزی و مهمانداری، از سوی ملکه دریافت کرد.
در سال ۲۰۰۹ نیز به دلیل تشکیل کمپینی برای ممنوعیت غذاهای ناسالم در مدارس بریتانیا، جایزه TED 2010 را از آن خود کرد. در این کمپین بچهها به خوردن غذاهای سالم تشویق میشدند و تلاشهای او برای ایجاد تغییرات اساسی در سیستم غذایی مدارس کشور و ترویج آن در سریال «شام مدرسه جیمی» به خوبی نشان داد که حتی خود بچهها نیز از آن لذت میبردند.
گفتنی است که جیمی الیور در سال ۲۰۱۳، به «تالار مشاهیر آشپزی» معرفی شد.
تاسیس رستوران «پانزده»
جیمی الیور در سال ۲۰۰۲ رستوران معروف «پانزده» را تاسیس کرد. او از ابتدا تصمیم گرفت که هر سال به ۱۵ نفر از جوانانی که دارای سوسابقه بودند، برای فعالیت در صنعت رستوران و آشپزی آموزش و در نتیجه فرصت کار بدهد.
در نهایت، پیرو موفقیت شعبه اصلی رستوران در لندن، جیمی الیور شعبات دیگری از این رستوران را در سراسر جهان تاسیس کرد.