حلوا شما را یاد چه میاندازد؟ ماه رمضان، دسر شبهای سرد زمستان یا …؟ حلوا برای ما ایرانیان هر خاطرهای بسازد محتملا جدا از دیدی است که اقوام دیگر بدان دارند.
برخی خاستگاه حلوا را هند دانسته، برخی دیگر آن را دسری عربی میدانند که از واژه “حلو” به معنای شیرین گرفته شده و برخی دیگر آن را اصالتاً عربی میدانند که در هند توسعه یافته و به شکل امروزی در آمده است. حلوا در حدود ۱۳۰۰ سال پیش تنها ترکیب سادهای از شیر و خرما بود که به مرور زمان آرد، شیرینکننده، عسل، آجیل و گلاب بدان افزوده شد تا جایی که ۶۰۰ سال بعد (در حدود قرن ۱۳ میلادی) در “کتاب الطبخ” ۷ دستور پخت متفاوت برای حلوا نوشته شده است.
این افزودنیها در هر نقطه از کره زمین متفاوت بوده و حلوا به شیوههای مختلفی تولید میشود که بعضاً تفاوتهای بسیاری با آنچه ما حلوا مینامیم دارند. در ناپل ایتالیا، هویج، هل، جو و کره آب کرده؛ در عمده کشورهای خاورمیانهای، آجیل، میوه خشکشده، ماست، عسل و سایر ادویهها؛ در ملل ترکزبان، تخممرغ پختهشده، آجیل و میوه؛ از جمله افزودنیهای رایج هر یک از اقوام فوق برای تهیه حلواست.
اما بیشترین میزان افزودنیها و تغییرات در حلوا را شاید بتوان در هند مشاهده کرد، جایی که به حلوا؛ آرد، کره آب شده، ادویه، آجیل، دانههای گیاهی مختلف، سبزیجات، میوه، تخممرغ و کاستارد اضافه میشود.
این دسر لذیذ اصیل، محبوب بسیاری از بزرگان در تاریخ بوده و در برخی روایات تاریخی معتبر آمده که میزان علاقه سلطان سلیمان، پادشاه عثمانی قرن شانزدهم به حلوا در حدی بوده که دستور به ایجاد آشپزخانهای در نزدیکی کاخ خود بنام “خانه حلوا” داده تا روزانه ۳۰ حلوای مختلف در آنجا تولید شود.
حلوا در فرهنگهای مختلف به شکلها و طعمهای متنوعی تهیه میشود. در زیر به چند نوع از حلوای معروف اشاره شده است:
۱٫ حلوای آرد گندم
این نوع حلوا با آرد گندم، روغن یا کره، شکر و زعفران تهیه میشود و رایجترین نوع حلوا در ایران است. این حلوا معمولاً برای مراسمهای مختلف تهیه میشود و با تزئینات مختلف مثل پودر پسته، خلال بادام و گل محمدی سرو میشود.
۲٫ حلوای هویج
در این حلوا از پورهی هویج، آرد سفید، شکر، گلاب و زعفران استفاده میشود. رنگ نارنجی جذاب و عطر خاص این حلوا، آن را به یک دسر خوشمزه و محبوب تبدیل کرده است.
۳٫ حلوای زنجبیل
این حلوا با زنجبیل، آرد، شکر و روغن تهیه میشود و طعم خاصی دارد. حلوای زنجبیلی بیشتر در مناطق سردسیر ایران مانند آذربایجان و زنجان تهیه میشود و به دلیل خواص گرمابخش زنجبیل محبوبیت خاصی دارد.
۴٫ حلوای شکلاتی
این نوع حلوا با پودر کاکائو و شکلات تلخ تهیه میشود و مناسب برای کسانی است که طرفدار طعم شکلات هستند. افزودن فندق و گردو به این حلوا، طعمی خاص و منحصربهفرد به آن میبخشد.
۵٫ حلوای ارده و شیره
حلوایی مقوی و انرژیبخش که با ارده، شیرهی انگور و آرد تهیه میشود. این حلوا به دلیل استفاده از شیره و ارده، طعمی شیرین و خاص دارد و بیشتر در فصول سرد سال تهیه میشود.
۶٫ حلوای بادام
در این نوع حلوا از آرد بادام، شکر، روغن و گلاب استفاده میشود. حلوای بادام بافت نرم و لطیفی دارد و غنی از مواد مغذی است.
۷٫ حلوای خرما
این حلوا با خرما، آرد و روغن تهیه میشود و در بسیاری از شهرهای ایران از جمله خوزستان محبوب است. این حلوا بسیار مقوی است و اغلب به عنوان یک دسر انرژیبخش مصرف میشود.
۸٫ حلوای گل سرخ
حلوایی با طعم ملایم و رایحهی گلاب و گل محمدی که با آرد و شکر تهیه میشود و بیشتر به دلیل عطر خاص خود محبوبیت دارد.
۹٫ حلوا سه آرد
در این نوع حلوا از آرد گندم، آرد برنج و آرد نخودچی استفاده میشود و بافت و طعم خاصی دارد. این حلوا معمولاً در مراسمهای خاص و مهمانیها تهیه میشود.
۱۰٫ حلوا زعفرانی
با استفاده از زعفران، این حلوا عطر و رنگ جذابی دارد. این نوع حلوا در اکثر مراسمها و به عنوان یکی از گزینههای اصلی حلوا مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر شماهم هوس این دسرخوش عطروطعم را کردهاید ، مزبار برای شما انواع حلوای بادام ، حلوای زنجفیل ، حلوای شکلات تلخ-فندق ، حلوای گل سرخ و هم چنین بصورت میکس در سینی حلوا ،را مهیا کرده است.
با خرید فینگر فود، انواع مزه ، سالاد و دسر از مزبار ( مزه بار ) بهترینها را برای پذیرایی از مهمانانتان فراهم کنید.